Správná a zdravá výživa hraje v životě každého člověka velmi významnou roli. Funguje jako prevence mnoha civilizačních chorob. Správnou výživou můžeme přispět ke zkvalitnění a prodloužení našeho života a udržení zdraví. Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím formování správných a zdravých návyků je rodina, dalším důležitým sociálním prostředím škola, ve které děti tráví většinu svého času a vytváří si vlastní životní hodnoty a názory.

Hlavní zásadou zdravé výživy je vyváženost, tedy ideální poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Náš jídelníček by měl být zároveň bohatý na vitamíny a minerály. Místo živočišných tuků bychom měli dávat přednost rostlinným olejům a margarínům. Zejména omezení tuků je klíčové, protože vysoký příjem tuků může přispět ke vzniku rakoviny tlustého střeva a mnoha dalších civilizačních chorob.

Zdravá výživa je vlastně životní styl, který je potřeba si osvojit. Vše začíná výběrem vhodných potravin. Základ je pečivo. Bílé pečivo je plné tuků a v podstatě není nijak přínosné pro náš organismus. Naopak celozrnné pečivo si při své výrobě zachovává minerály, vitamíny a vlákninu. Navíc jde pouze o zvyk, brzy zjistíte, že celozrnné pečivo je také mnohem chutnější.
Zdravý jídelníček se zaměřuje na kvalitní stravu, která je pro náš organismus snadno stravitelná a navíc je obohacena o důležité vitamíny a minerály.

Zdravý životní styl, který napomáhá k prevenci civilizačních chorob, ale i třeba chřipek a nachlazení v období epidemie. Stačí dodržovat určité návyky jako je například: pitný režim, pobyt na čerstvém vzduchu, otužování, dostatek pohybu i odpočinku, příjem vitamínů atd.
Důležité mimo jiné je jíst pravidelně, jíst pestrou stravu (ovoce, zeleninu, cereálie, obilniny, maso, ryby, drůbež, mléčné výrobky a tuky a oleje), udržovat zdravou tělesnou váhu, mít radost ze života. Cukr a sůl používejte s mírou. Jezte dostatek čerstvě zeleniny a ovoce každý den, dodáte tělu vitamíny, minerály, vlákninu. Správně vyživený organismus je štíhlý, zdravý, plný energie a ve skvělé kondici.
Pokud budete dodržovat zásady zdravé výživy, můžete se vyhnout některým chorobám jako je mrtvice, cukrovka nebo rakovina, nebo alespoň snížit riziko jejich výskytu. Zdravá výživa též podporuje psychiku a svěžest a ve spojení s aktivitou lze docílit vyrovnané osobnosti bez stresu.

Zdroje: http://m.zdravavyziva.cz/